Konkurs kulinarny rozstrzygnięty :)

Niezmiernie miło jest nam ogłosić wyniki konkursu kulinarnego ogłoszonego w ramach obchodów tygodnia zdrowia i profilaktyki. Wszystkie potrawy były tak zachwycające, że postanowiliśmy nagrodzić wszystkich uczestników drobnymi upominkami. Jeszcze nie wiemy jak nagrody do Was trafią, ale zadbamy o to! Poniżej prezentujemy zapierającą dech w piersiach galerię Waszych dań oraz przepisy 🙂 Może będą dla Was inspiracją.

Nagrodzeni:

Maja Rad
Nikodem Markowski
Kacper Chmielewski
Stanisław Senio
Kacper Małecki
Hubert Chociełowski
Natalia Daraż
Damian Kulik

POTRAWY – KLIK

Przepisy:

Kacper Chmielewski kl Ia

Sałatka owocowa

Składniki : truskawki, winogrona, pomarańcz, banan, jabłko listki mięty. owoce umyć, pokroić wrzucić do salaterki można polać jogurtem naturalnym (kto jak lubi)

Penkejki:

2 szklanki (300 g) mąki pszennej, przesianej 2 duże jajka 1,5 szklanki (375 ml) mleka 75 g masła, roztopionego i przestudzonego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru szczypta soli Jajka lekko roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej (powinny się lekko spienić), dodać mleko, masło i wymieszać rózgą kuchenną. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta. Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni (można na odrobinie masła lub oleju), z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Odkładać na talerz. Podawać z syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub wedle upodobania.

Nikodem Markowski kl V

Leczo warzywne

Składniki:

*papryka zielona
*papryka żółta
*papryka czerwona
*cebula
*cukinia
*pomidory
*pieczarki
*pietruszka

Sposób przygotowania:

Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Cukinię pokroić w kostkę, pieczarki obrać i również pokroić w kawałki. Wszystko delikatnie podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone pomidory. Dolać 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 30 minut, do momentu aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem , bazylią oraz słodką papryką. Na koniec dodać świeżą, zieloną natkę pietruszki. I gotowe

Smacznego

Kacper Małecki kl „0”

Podam przepis na barszcz czerwony:

Barszcz czerwony to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Mój przepis na barszczyk czerwony jest bardzo stary i sprawdzony. Zazwyczaj gotuję dla mojej rodziny barszcz czerwony z ziemniakami.
Drugie danie ziemniaczki młode, kotlecik mielony drobiowy i mizeria…

Barszcz czerwony przepis

Składniki:

2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
1 kg buraków ćwikłowych
2 ząbki czosnku
przyprawy: po łyżeczce majeranku i cukru, łyżka octu, sól i pieprz do smaku

Do zrobienia barszczu potrzebujesz dwa litry bulionu warzywnego, wołowego lub też drobiowego.Moja ulubiona wersja barszczu powstaje z wywaru z kury rosołowej. Połówkę kury umieszczam w garnku razem z włoszczyzną i ziołami. Wszystkie warzywa myję pod zimną, bieżącą wodą. Dwie średnie marchewki, korzeń pietruszki oraz kawałek selera obierz i umieść w garnku. W garnku umieść też natkę pietruszki, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki łodyżki selera naciowego, nieobrane ząbki czosnku. Cebulę przekrój na pół i podpiekaj chwilę na suchej patelni lub nad palnikiem kuchenki gazowej. 

Dodaj jeszcze 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżkę soli. Do garnka wlej trzy litry wody. Garnek przykryj przykrywką i umieść na palniku. Ustaw wyższą moc, by bulion szybko się zagotował. W razie potrzeby usuń szumowiny (ścięte białko) a następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj tak zupę jeszcze przez dwie godziny.

Po tym czasie przecedź sam bulion. Resztę bulionu oraz warzywa i mięso możesz wykorzystać np. do zrobienia innej zupy.

Do dwóch litrów przecedzonego bulionu dodaj jeden kilogram obranych i pokrojonych buraków. Każdego buraka, przed dodaniem do bulionu, przekrój na pół. Połówki zaś pokrój na grubsze plastry. W garnku umieść też dwa ząbki czosnku oraz dwa większe kawałki suszonych grzybków. Możesz też dorzucić jeden mały listek laurowy. Garnek przykryj przykrywką. Zagotuj zupę. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do takiej, by barszcz tylko lekko mrugał i gotuj go przez godzinę. Buraki powinny być miękkie. 

Na 10 minut przed wyłączeniem barszczu dodaj też łyżeczkę majeranku. Po tym czasie wyłącz barszcz. 

Odcedź sam barszcz. Do ugotowanego barszczu dodaję zawsze łyżeczkę cukru, łyżkę octu spirytusowego (ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny) oraz sól i pierz. Każdy bulion ma trochę inny smak i ostrość. Jest to też kwestia indywidualnych upodobań.  
Barszcz czerwony można serwować z odrobiną natki pietruszki lub koperku. Do barszczyku polecam ugotować ziemniaki. Ziemniaki okraszam jeszcze cebulką podsmażoną na oleju lub na skwarkach.

Barszcz czerwony można też zabielić śmietaną kwaśną 18 %. Należy wówczas bardzo uważać na to, by śmietana się nie zwarzyła. Trzeba ją zahartować przelewając do szklanki ze śmietaną sporą ilość gotującego się barszczu z garnka. Zahartowywaną śmietanę należy bardzo powoli wlewać do garnka z zupą. Zagotować i wyłączyć. 

/Sugerowałam sie przepisem ze strony internetowej AniaGotuje.pl, blog kulinarny

Przepis  sprawdzony i pyszny, zjedzony

Staś Senio kl „0”

Naleśniki z dżemem malinowym

Ciasto:
1 i 1\2 szklanki mleka
3\4 szklanki mąki
1 jajko
2 -3 łyżki wody gazowanej
1\2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyzka oleju
szczypta soli

Wszystko wrzucamy do miski i miksujemy. Trochę oleju do natłuszczenia patelni i smażymy placki z dwóch stron potem smarujemy domowej roboty dżem malinowym i zwijamy. Do dekoracji używamy jadalnych kwiatków bratków i stokrotek oraz dżemu malinowego i kremu waniliowego.

Damian Kulik kl Vb

PRZEPIS 
Składniki:
– polędwiczka wieprzowa
– garść sałaty
– 1 pomidor
– 1/4 papryki czerwonej
– marchewka
– sól
– świeżo mielony pieprz kolorowy
– 3-4 łyki olej rzepakowego
– 4 łyżki oleju z oliwek z pierwszego tłoczenia
– łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Polędwiczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy wzdłuż w paski szerokości 1,5 cm na 3 cm i wkładamy do marynaty przygotowanej z oleju rzepakowego, soli i pieprzu kolorowego. Po upływie godziny mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków (mięso nabijamy naprzemiennie raz z jednej strony, raz z drugiej tworząc z mięsa zygzak na patyku). Tak przygotowane mięso grillujemy.
2. W miseczce przygotowujemy sos do sałaty – mieszamy sok z cytryny ze szczyptą soli i dodajemy oliwę z oliwek i pieprz.
3. Sałatę myjemy, osuszamy w wirówce do sałaty lub ręcznikiem papierowym. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Warzywa dokładnie myjemy, marchewkę obieramy. Pomidory kroimy w cząstki, paprykę w słupki a z marchewki przy pomocy obieraczki robimy wiórki. Tak przygotowane warzywa układamy na sałacie. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
4. Grillowane szaszłyki układamy obok sałaty.
Danie jest gotowe.
Do mięsa można przygotować sos czosnkowy ( przepis: na tarce o drobnych oczkach ścieramy 2 lub 3 ząbki czosnku, dodajemy szczyptę soli i świeżo mielony pieprz, łyżkę majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego i drobno pokrojony koperek).

Smacznego!!!!!

 118 total views,  1 views today